Savcılıktan Atatürk fotoğraflı tişörte takipsizlik

Haberin kaynağı: Hürriyet

Ressam Etem Çalışkan’ın, `Atatürk portre ve imzası` adlı karakalem eseri ilk olarak 10 Kasım 1969’da ortaya çıktı. Bu tarihten itibaren, Atatürk portresi farklı yerlerde kullanılmış ve bazı işletmeciler tarafından tişörtlere basılarak satılmıştır. Tekstil firması sahibi B.S. de Atatürk’ün portresini tişörtlere basarak satışa çıkardı ancak ressam Çalışkan, bu durumu `manevi veya mali haklara tecavüz` olarak değerlendirerek şikayette bulundu.

“Telif eseri olduğunu bilmiyordum” savunması

Şüpheli B.S. ifadesinde, tekstil şirketi ve fiziki mağazası bulunduğunu, internet üzerinden satış yaptığını belirterek, “Fotoğrafın kişiye ait telif eseri olduğunu bilmiyordum. Beni arayınca baskı ve satış işlemlerini durdurdum” dedi. Ankara Cumhuriyet Savcısı Mehmet Taştan, şikayet üzerine iş insanı B.S. hakkında dava açmaya gerek olmadığına karar verdi. Kararda, eserin ilk yayınlandığı tarihten şikayet edilen 2024 yılına kadar 55 yıl geçtiği ve eser sahibinin izinsiz kullanımına dair bir itirazının olmadığı belirtildi.

Atatürk’e yoğun ilgi olduğu vurgulandı

Kararda, “Portre çalışmasına konu edilen kişi Mustafa Kemal Atatürk’tür. Atatürk, tarihimizin önemli bir figürü olup, toplumda büyük bir ilgi görmektedir” denildi. Ayrıca, “Atatürk fotoğrafları geniş kitleler tarafından kullanılan lider figürlerden biridir ve hangi fotoğrafların kamu kurumları tarafından hazırlandığını bilmek genel olarak zor olabilir” ifadelerine yer verildi.

patronlardunyasi.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir